På denna sida:
Svedea tillämpar inte någon karentid för sin hundförsäkring, vilket innebär att din hund blir skyddad av försäkringen så snart du tecknat försäkringen. Detta skiljer Svedea från normen och är något som många hundägare uppskattar. Hos de flesta andra försäkringsbolag gäller en karenstid (vanligen kring två eller tre veckor) som löper från försäkringens tecknande.
Maxersättningen beror på vilken ersättningsnivå du valt. Det finns tre nivåer: max 25 000 kronor, max 50 000 kronor och max 75 000 kronor. (Det finns andra försäkringsbolag som erbjuder försäkringar som betalar ut mer än detta, så om 75 000 kr känns för lågt för dig, ta en titt på våra andra recensioner.)
Ja, det går att få ersättning för medicin som skrivs ut av veterinär. Det finns inte någon separat gräns för medicinkostnader, utan det är den vanliga övre gränsen som gäller.
Det är bara under vissa omständigheter som veterinärvårdsförsäkringen täcker kastration / sterilisering.
Vissa försäkringsbolag har exkluderar kostnader för MR/CT. Så är inte fallet med Svedea, utan ersättning kan ges om en veterinär bedömer att MR/CT är nödvändigt.
Ersättning för dolda fel ges endast om hunden haft sin veterinärvårdsförsäkring hos Svedea utan avbrott sedan före 4 månaders ålder. Dessutom krävs att en veterinärvårdsbesiktning ägde rum i åldern 7-12 veckor.
För ersättning för kostnader för avlivning ligger taket på 1 000 kronor. Ersättning betalas endast ut för en avlivning som sker på rekommendation av veterinär.
I veterinärvårdsföräkringen ingår kostnadsfri rådgivning via FirstVet tre gånger per år vid behov. Rådgivningen sker i form av videomöte över internet.
Kostnaden för en hundförsäkring hos Svedea varierar, bland annat beroende på hundens ras, ålder och om den är kastrerad. Du kan ange information om din hund på Svedeas sajt och få ett kostnadsförslag.
När Råd & Rön genomförde en prisjämförelse år 2017 placerade sig Svedea mycket bra och var billigast i fem av de sex kategorierna. Prisjämförelsen omfattade dock endast raserna Labrador Retriever, Jämthund och Chihuahua.
Ja, det går att välja mellan flera olika självrisknivåer hos Svedea, vilket i sin tur påverkar kostnaden för försäkringen.
Lägsta möjliga självrisk är 1500 kr fast + 15% rörlig.
Högsta möjliga självrisk är 4500 kr fast + 25% rörlig.
Självriskperioden är 130 dagar. Detta placerar Svedea i mellangruppen; det finns vissa försäkringsbolag som har kortare självriskperiod och andra som har längre.
Ibland räcker det inte med veterinärvård, utan hunden behöver också rehabilitering – till exempel sjukgymnastik – för att bli bra igen efter skada eller sjukdom. Då är det skönt att ha en rehabiliteringsförsäkring.
Svedea erbjuder rehabförsäkring på två nivåer, och om du väljer den högsta nivån (Rehab XL) får du en av branschens mest omfattande rehabiliteringsförsäkringar för hundar.
Någon ersättning för rehabilitering ingår inte i Svedeas veterinärvårdsförsäkring, så det gäller att teckna den här tilläggsförsäkringen om man vill ha den typen av skydd.
Det här är en livförsäkring, vilket innebär att den – under vissa omständigheter – ger ersättning om hunden avlider eller behöver avlivas av medicinska skäl. Det är viktigt att läsa det finstilta så att man vet exakt vad som gäller. Svedeas livförsäkring innehåller till exempel även viss möjlighet att få ersättning om hunden blir stulen eller springer bort.
Om du tar en titt på villkoren för din vanliga hemförsäkring eller reserförsäkring, så ser du högst troligen att den inte har mycket att erbjuda om något händer med hunden som påverkar din resa. Många reseförsäkringar innehåller till exempel avbokningsskydd om någon människa i ditt hushåll blir sjuk eller skadad, men inte om det rör en hund. Det samma gäller om man är ute och reser med sin hund och den akut behöver veterinärvård eller hemtransport – då har man ofta ett väldigt dåligt skydd i den vanliga reserförsäkringen.
Med ett reserförsäkring för hund från Svedea kan du bland annat få ersättning upp till 75% för avbokningskostnader om en resa måste avbokas för att hunden blir akut eller livshotande sjuk. Det finns också möjlighet att få viss ersättning om du som ägare måste avbryta din resa för att fara hem till en hund som blivit sjuk. När du är ute och reser med din hund kan du få ersättning för förlängd vistelse om hunden behöver veterinärvård och ni däför inte kan åka hem enligt planen. Reserförsäkringen för hund ersätter också kostnader för veterinärvård på vistelseorten. Som alltid är det viktigt att läsa det finstilta för att beta exakt vad som gäller och hur stor del av kostnaderna som kan ersättas.
En avelsförsäkring kan bland annat ge ersättning för:
En användbarhetsförsäkring kan komma på fråga om du har en arbetande hund, till exempel en jakthund eller servicehund. Om hunden förlorar sin förmåga att utföra sitt jobb kan ersättning betalas ut.